Assalamualaikum...
Haluuu...
Post kali ni simple je sebab mungkin dah ramai yang guna cara ni. Biasanya kite akan simpan barang beku seperti daging, ayam, sotong, ikan dan lain² dalam tuperware atau plastik kan. Aq biasanya akan keluarkan dulu bahan mentah mcm ayam untuk defrost sebab ayam akan beku bila kite simpan dalam freezer before masak.
Tapi yg x bestnya kadang² kite terpaksa tunggu tuk ayam tu defrost. Tuk senangkan kerja korg, sila asingkan ayam anda mengikut kuantiti yang diperlukan untuk sekali masak, kira kite simpan ayam tu sikit² jadi ayam senang defrost dan kite x peerlu kuarkan sume kemudian amik yg nak masak then simpan balik baki ayam tu. Xleh kuar masuk kuar masuk freezer sgt t ayam da kurang sedap rasa die.
Aq simpan sume bahan beku ni pakai freezer bag sebab x payah nak ikat² lagi, senang nk bukak & tutup.
Cara nak simpan ayam tu camni. Memula kena ade ayam..kok kok kok...ngee~
Pastu masukkan ayam dalam freezer bag mcm ni
Nape ade num 1 & 2 ??? sebab ni utk 2 kali masak, kira masukkan sekali tapi lipat kat garisan putus² tu sebab kalau masukkan sekali kite boleh jimat ruang kat dlm freezer kite. Xde la byk sgt pastik dlm peti ais tu. Kalau ikan, boleh masuk 3 ekor dlm beg ni. Kalau 3 ekor ikan, kite lipatkan kepada 3 bahagisn freezer bag ni.
Bila lipat, bleh tutup freezer bag tu then simpan dlm freezer. Nanti nak gune buka freezer bag kuarkan 1 bahagian je then defrostkan, die x melekat sebab kite da bahagikn die kepada 2 bahagian...haaaa senangkan. Bleh buat tuk sume jnis lauk...
Bye²
ps: tentiu incik husband sbb ajr...=)
No comments:
Post a Comment