Sunday, October 5, 2014

Chocolate Mousse



Assalamualaikum





Haluuu....




Selamat Hari Raya Aidiladha semua. Jgn mkn daging byk sgt tau t berat nek, darah nek, sume nek, ape menu korang tuk raya? Aq buat rendang daging, makan dgn nasi lemak... nyum².. Tapi post harini bukan nak share resepi rendang ataupun nasi lomak sebab bab lauk pauk ni semua orang da teror masak kan, da x yah tgk² resepi. Asik makan daging je, jum kite ngap dessert plak. Aq suke buat dessert, before kawin dulu pun, alaaaaa dulu² langsung x masak lauk-pauk ni, mak je masak, kite tlg makan..hehe

Dessert ni macam art, bile kite buat cantik² & tyme makan tu puas ati dgn result die, rasa mcm seronok sgt²...cecehhh art kunun. Tapi chocolate mousse ni snng sgt nak buat die & yang paling best tyme makan tu rasa mcm mkn eskrim tapi x manis sgt. Jum kite buat chocolate Mousse.







Bahan - Bahan :

150g coklat masakan
200 ml whipping cream
1 sb butter
1 sb serbuk koko (bancuh dgn sedikit air)
6 sb gula
2 bijik telur
1 sk essen vanilla



Cara - Cara :


1.   Pukul whipping cream sampai die kembang kemudian ketepikan.




2.   Kacau kuning telur bersama gula dan essen vanilla kemudian ketepikan.





3.   Kacau serbuk koko bersama dengan air kemudian ketepikan.





4.   Cairkan coklat masakan dengan butter dengan cara double boiling 



5.   Bila coklat dah cair, masukkan serbuk koko yg telah dibasuh tadi kemudian kacau hingga sebati dan masukkan kuning telur tadi. Kacau hingga sebati & mcm bese, ketepikan.

6.   Pukul putih telur hingga betul-betul kembang supaya mousse kite menjadi. Kalau nak tau die betul² kembang angkat bowl, kalau putih telur kite x jatuh tu tanda die da cukup. Mcm pic kat bawah ni.

Tapiiii jangan guna blander tuk pukul putih telur ni dgn harapan putih telur ni jadi kembang dgn cepat dan mudah. Hancur harapan murni korg tu sebab t die jd cair. Incik husband da try blend..hehehe actully aq yg buat dulu pas2 die pun nak buat gak, experiment katenya.






7.   Campurkan kesemua bahan kemudian kacau rata tapi jgn kacau kekuat sgt nanti hilang tekstur mousse die. Bila da ciap bleh masukkan dalam bekas then letak dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.

  

Aq biarkan semalaman baru sedap. Bila nak makan bleh hias chocolate mousse kite ikut kreativiti.




Tadaaaaaaa da ciap..






Ni die tekstur mousse die...nyum²



Selamat mencuba...




Bye²

3 comments:

  1. Salam sis.. telur kuning dengan telur putih tu diasingkan ke mcm mana?

    ReplyDelete
  2. Penerangan membuat pon tak lengkap....cam mana nak try

    ReplyDelete