Assalamualaikum...
Haluuu...
Moning sume. Breakfast hari ni kite makan ciken, awak² sume makan ape? Jangan skip breakfast ea. So resepi harini favorite setiap peringkat umur dari budak kecik sampai warga emas, nape bukan dari baby ag? sbb baby xleh makan ciken ag. Popcorn ciken ni start famous tyme kepci launch dulu ase²nya. Tyme tu kite skolah rendah, on tv je nampak iklan popcorn ciken ni pas2 lapar, pas2 ajak abah g beli..hehe
Lagipun die mudah nak makan, bite size kan skali ngap je. Kite gune ayam boneless bahagian paha sbb kite suke makan peha ayam...heeee Boleh guna tepung kepci yg da ciap jual kt kedai tu, kalau xde boleh buat sdiri, kite bawak tepung kepci ni dari Malaysia ag. Buat ciap² then bawak datang Osaka, tepung sadur ayam ni tahan lama.
Bahan - Bahan :
150g Tepung Beras*
100g Tepung Jagung*
50g Tepung Gandum*
25g Serbuk Kurma*
25g Baking Powder*
1sb serbuk Kunyit*
1sb serbuk Lada Putih*
Garam*
250g ayam boneless
1 biji Telur
Bread Crumbs
Cara - Cara :
1. Memula kite buat tepung kepci dulu, campur semua bahan yang bertanda * kemudian gaul sampai sebati dan ketepikan.
2. Cuci dan potong ayam kecik² (bite size) kemudian toskan air ayam tu.
3. Pecahkan telur dalam bowl kemudian kacau sedikit.
4. Dalam bowl yg lain masukkan tepung kepci yg dibuat tadi kemudian tambah bread crumbs untuk kasi popcorn ciken kite crunch. Gaul² tepung dan bread crumbs tu.
5. Celupkan ayam dalam telur kemudian golekkan ayam dalam tepung kepci dan bread crumb tadi.
(ayam - telur - tepung+bread crumb)
6. Goreng ayam dalam minyak yg panas. Angkat ayam bila da nampak colour die perang². Toskan minyak ayam dengan kitchen paper.
Ciap...
Makan dgn sos dan mayonis ag sedap.
Nescafe untuk awak, yogurt drink untuk saya...=)
Bye²...
No comments:
Post a Comment