Assalamualaikum...
Haluu...
Sebenarnya da lama sgt nak try resepi pudding caramel ni tapi asyik lupe je. Bila tgk cite My Boss My Hero lagi skali, terus datang balik rasa nak mkn pudding tu. Hehe asal tgk cite tu msti aq terasa nak mkn sgt² pudding caramel. Mane x nya, berlari 1 sekolah semata² nak beli puding caramel. Banyak² cite jepun yg aq tgk rasenya cite ni la the best sebab susah nak layan cite Jepun ni. Deorg biasa buat cite background zaman dulu², x pun cite budak sekolah, kalau anime tu belambak la.
Btw terima kasih kepada tuan punya resepi, aq amik resepi ni kat blog syapex kitchen senang je nak buat weh. Da la x guna telur. Jum kite buat pudding caramel.
Bahan - Bahan :
Untuk Caramel
2 sb Gula Pasir ( gula hangus )
Untuk Pudding
10g Agar-Agar Serbuk
4 cwn Air
1/3 cwn Gula Pasir
1/2 cwn Susu Pekat Manis
1 tin Susu Cair (aq gune susu segar)
3 sb Tepung Custard
1 sk Esen Vanila
Cara - Cara :
1. Mula² kite buat gula hangus. Tabur gula dalam source pan kemudian masak atas api yang kecil sihingga gula menjadi perang. Da ciap tutup api then tuang dalam loyang & ratakan keseluruh loyang. Ketepikan sekejap.
2. Satukan semua bahan kemudian masak di atas api yg sederhana. Adunan kena kacau selalu takot custard bergentel.
3. Apabila menggelegak & adunan kelihatan sedikit pekat, tutup api, tapis dan tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
4. Biarkan seketika pada suhu bilik. Bila da sejuk sikit baru masukkan ke dalam peti sejuk.
5. Makan pudding sejuk² besttttt uh..
Tadaa..
Pudding ni dapat 2 bijik sebab loyang kt umah ni cute² je saiz die..maklum la duk 2 org..hehe
Ni bila da potong pudding...Lembutttt..
Bye²...
Cara - Cara :
1. Mula² kite buat gula hangus. Tabur gula dalam source pan kemudian masak atas api yang kecil sihingga gula menjadi perang. Da ciap tutup api then tuang dalam loyang & ratakan keseluruh loyang. Ketepikan sekejap.
2. Satukan semua bahan kemudian masak di atas api yg sederhana. Adunan kena kacau selalu takot custard bergentel.
3. Apabila menggelegak & adunan kelihatan sedikit pekat, tutup api, tapis dan tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
4. Biarkan seketika pada suhu bilik. Bila da sejuk sikit baru masukkan ke dalam peti sejuk.
5. Makan pudding sejuk² besttttt uh..
Tadaa..
Pudding ni dapat 2 bijik sebab loyang kt umah ni cute² je saiz die..maklum la duk 2 org..hehe
Ni bila da potong pudding...Lembutttt..
Bye²...
No comments:
Post a Comment