Saturday, May 9, 2015

Kek Pisang Grand Prix






Assalamualaikum...




Haluuu...




Kerlass en tajuk kek pisang kite, grand prixnya bukan ape sebab kek pisang ni senang & cepat sgt nak membuatnya. Incik husband yg buatkan kek pisang ni, sedap wooo. Klau makan yg org buatkan mmg jadi lagi & lagiiii sedapkan..hehe ekhhhh ke aq sorang je rase camtu?

Kteorg nak gi bbq kt taman so decided nak buat dessert la sebab da banyak makanan² berat so kteorg bawak dessert. Kteorg buat kek pisang, creampuff & aiskrim coklat Malaysia..hehe daging utk bbq incik husband da ciap² marinade sebab makin lama marinade makin sodap kan.

Resepi creampuff dan aiskrim coklat Malaysia tu nanti aq update ekh. Kali ni buat post kek pisang grand prix dulu. ishh jgn duk gelojoh sgt nak sumbat semua resepi kt post ni.




Bahan - Bahan :

200g Tepung Gandum*
1 sk Soda Bicarbonate*
1 sk Baking Powder*
(*satukan & diayak)
3 bijik Pisang (saiz sederhana)
150g Gula Kastor
Secubit Garam
3 bijik Telur gred A
120ml Minyak Sayur 
1 sk esen vanilla (kalau ade esen pisang bleh guna)




Cara - Cara :


1.     Lenyetkan pisang, gula dan garam sehingga sebati.

2.     Masukkan telur satu per satu kedalam adunan tadi dan kacau rata. Pakai hand mixer je senang.

3.    Masukkan tepung tadi kemudian masukkan minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.

4.     Panaskan oven pada suhu 170 Celsius.

5.     Sapukan butter pada loaf pan dan tuang adunan ke dalam loaf pan.

6.     Bakar kek pisang selama 40 minit. 1 rumah bau kek pisang ni...wangiee bau die..




Ciap...











Bye²...


No comments:

Post a Comment