Assalamualaikum...
Haluuu...
Ni favorite tyme raya. Biasa kalau raya kteorg buat satay sendiri baru puas hati, letak ciken besar² pastu makan sambil tengok cite, masa raya en cite best² kat tv. Ni resepi ma kite, simple tapi sedap sangat². Da duk jepun ni sibuk nak makan satay pulak. So kite bakar satay dalam pemanggang ajaib, da name ajaib kan, sume boleh buat...teheeee
Bahan - Bahan :
2 keping Ayam boneless (dalam 500g)
2 ulas Bawang Putih
10 bijik Bawang Merah
2 hiris Halia
2 hiris Lengkuas
2 batang Serai
Kunyit
Kunyit
Gula
Secubit Garam
*biasa satay mesti manis cikit rasa die so kalau tak nak letak garam pun boleh.
Cara - Cara :
1. Potong ayam kecik² (mcm bentuk cube) jangan kecik sangat nanti lepas bakar tinggal lidi je.
2. Kisar semua bahan² di atas kecuali ayam.
3. Perap isi ayam yang dipotong tadi dengan bahan² yang kite kisar tadi selama 1 jam dalam peti sejuk.
4. Lepas da sejam, keluarkan ayam dan boleh cucuk isi ayam dengan lidi.
(Make sure pakai glove masa cucuk tu sebab tak nak tangan jadi colour kuning nanti tak santik da tangan. Kalau tak nak pakai glove pun xpe, nanti bila borak dgn mak cik sbelah umah tu sila aktifkan tangan.So nanti die mesti tanya tangan tu kenapa? ckp la buat satay. Pergh~ nagis mak cik tu sebab buat satay kt Jepun. Kalau yg tak kawin lagi tu, naik saham uhhh..Nanti bleh jadi menantu mak cik yg nagis tu sebab pandai buat satay...hehe)
(Make sure pakai glove masa cucuk tu sebab tak nak tangan jadi colour kuning nanti tak santik da tangan. Kalau tak nak pakai glove pun xpe, nanti bila borak dgn mak cik sbelah umah tu sila aktifkan tangan.So nanti die mesti tanya tangan tu kenapa? ckp la buat satay. Pergh~ nagis mak cik tu sebab buat satay kt Jepun. Kalau yg tak kawin lagi tu, naik saham uhhh..Nanti bleh jadi menantu mak cik yg nagis tu sebab pandai buat satay...hehe)
5. Masa cucuk satay ni kena betul² pastikan lidi tak terkeluar sebab kalau terkeluar nanti terbakar lidi patah satay kite.
6. Da siap cucuk bleh masukkan dalam freezer bag then biarkan semalaman dalam peti sejuk.
7. Bakar satay sehingga masak. Sambil² tu renjis² dengan minyak pakai batang serai.
Ciappp...
Untuk kuah kacang plak biasanya ma buat sendiri gak tapi aq guna kuah satay ni je.....
Tadaaaa....
hehepemalas btol kurang rajin betol. Dah nama perantauan mesti la nak semua senang kan. Nasi impit plak rebus yang Nona je..heheheheheh best².
Bye²...
6. Da siap cucuk bleh masukkan dalam freezer bag then biarkan semalaman dalam peti sejuk.
7. Bakar satay sehingga masak. Sambil² tu renjis² dengan minyak pakai batang serai.
Ciappp...
Untuk kuah kacang plak biasanya ma buat sendiri gak tapi aq guna kuah satay ni je.....
Tadaaaa....
hehe
Bye²...
terbaiklah.. dah lama nak makan satay ayam sampai terbawak2 mimpi... tengok resepi mcam tak susah pun la...
ReplyDelete