Monday, December 8, 2014

Homemade Ciken Pizza






Assalamualaikum...





Haluuu...





Untuk breakfast harini kiteorg makan ciken pizza dengan teh rosehip & apple. Makan panas² tyme sejuk ni memang sedap sangat. Masa ni la lemak² tepu dalam badan kesayangan ni berfungsi..hehe kununnya klau badan byk lemak x sejuk sgt. Tipu laaaa....sejuk gigil² gak weh, buat penat je jaga lemak tepu ni...heeee

Haa buat pizza sendiri uhhhh mabeles kan. Kelassss kak ton buat pizza sdiri. Kat Malaysia dulu ade gak try buat pizza. Complicated sebab buat white source bagai, pastu hasil die roti keras ckit then tebal. So da x nak buat, nak g beli je, senang.

Sekali lagi hati ni cair bila tengok blog Laura Vitale, hehe memang suke tgk page ni sebab ade video skali. Kite buat half dari resepi asal so dapat 2 bijik pizza medium size.





Bahan - Bahan :

Doh Pizza
1 3/4 cwn Tepung Roti @ Tepung Gandum
secubit Garam
1 sk Gula
1 sb Olive Oil
1 sk Yis
150ml Air Suam (40-45℃)

Topping
1 tin Tomato Puree
250g Ayam Boneless (potong kecik²)
Serbuk Origano
Serbuk Basil
Serbuk Blackpaper
Serbuk Paprika
Garam
Gula
Olive
Cheese



Cara - Cara :

1.     Masukkan yis ke dalam air suam selama 5 minit.

2.     Satukan bahan doh yg lain didalam bowl. Gaul sebati. Masukkan yis kedalam bahan tepung dan uli. Jika terlalu kering, tambah lagi air. Jika terlalu lembik, tambah lagi tepung.

3.     Uli doh sehingga tidak melekat kat tangan kalau pakai mixer tu 10 minit je uli. Nak uli pakai tangan pun boleh. Tips untuk roti yg tak keras kite uli pakai plastik. Kira bila doh da tak melekat kat tangan tu masukkan doh dalam plastik dan picit² je dari luar plastik tu bleh buat sambil tgk tv. Uli dalam 15-30 minit, x rasa lama pun sebab sambil tgk tv.

4.     Bahagikan doh kepada 2 bahagian kemudian letak dalam bowl yg telah disapu dengan minyak. Wrapkan bowl dengan plastic wrap dan biarkan doh mengembang selama 1-2 jam.



5.     Untuk topping plak, gaulkan isi ayam dengan garam, blackpaper dan paprika.

6.     Panaskan pan dengan sedikit minyak kemudian goreng isi ayam tadi sehingga masak sedikit, Masukkan tomato puree, oregano dan basil. Gaul sehingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Bila ayam da masak boleh tutup api dan ketepikan.

7.     Tabur tepung kat doh tadi kemudian canai doh, boleh pakai pencanai kayu atau guna tangan. Kite pkai tangan je.



8.     Panaskan Oven 180 Celsius . Letakkan topping kat doh pizza, tabur olive dan cheese. bakar pizza selama 20 mint atau sehingga roti pizza tu perang.

9.     Aq bakar roti pizza tu sekejap dulu sebab nak buat roti pizza segera. Nak jimat masa untuk breakfast kan. Buat ciap² roti then nanti tinggal letak topping tabur cheese dan bakar.ciapp..

Ni da ciap bakar kejap.

Aq buat 3 keping sebab pakai oven kecik je.



Tadaaaaa.....





Makan ciken pizza dengan teh rosehip & apple...sedappp






Bye²...

No comments:

Post a Comment