Sunday, April 26, 2015

Kek Cokelatttt Moist (Kukus)








Assalamualaikum...





Haluuu...





Cuaca kat Osaka skrg tgh best² je...uuuuu i love spring..hehe Memula nak msuk spring dlu sejuk ag so x suke sgt skrg ni suhu around 18-20 celcius, syok woo..


Ok, berbalik pada entry harini, tyme aq tgk running man tibe² incik asben line kasi pic resepi kek coklat kukus. Tersenyum aq sebab sebelum ni aq ade ckp lame kite x mkn kek cokelatt en, maklum la nak beli kek yg halal kt sini susah. Yg ade pun yg frozen tu pun jauh nk gi beli then ade 1 choice je. So bersyukur la kite lahir n membesar kat Malaysia sebab heaven gile makanan kat Malaysia, da la sedap murah plak tu.


Bila duk tgk² resepi tu skali semua bahan ade je kt dapur tu so esk bleh buat la. Resepi tu x tau link die dari mane incik asben amik tapi resepi dari Chef Wan. Esoknya aq tgk 1 cite korea ni, jln cite die best tapi heroin die kureng cantik ckit..adoiii ilang mood agagaga nk tgk yg cantek aje~. Jum ikot Chef Two ni buat kek.





Bahan - Bahan :

1 1/4 cwn Tepung Gandum
1 sk Baking Powder
1 sk Soda Bicarbonate
1 cwn Gula (aq letak 3/4 je)
1 cwn Serbuk Koko (Pure)
1 cwn Susu Cair (aq pakai susu segar)
1 cwn Butter
1/2 cwn Susu Pekat
3 bijik Telur
1 sk Vanilla esen (tambah sdiri)




Cara - Cara :

1.     Ayak tepung gandum, baking powder & soda bicarbonate then ketepikan.

2.     Masukkan gula, serbuk koko, susu segar, butter, susu pekat dan masak di atas api yg sederhana. Kacau sehingga sebati then make sure x hangus ea. Da nampak bubble² then tutup api.

3.       Biarkan sejuk seketika. Bila da sejuk bleh letak telur satu persatu then kacau hingga sebati. 

4.     Masukkan esen vanilla. Esen vanilla ni bleh ilangkan bau hanyir telur & aq suke sgt bau esen vanilla ni, wangieee.

5.     Kemudian boleh masukkan tepung tapi. Kacau sehingga semua bahan sebati. Masa aq duk kacau kekeng² kt dapur, incik asben tgk then die ckp nape x pakai hand mixer? dgn jujurnya aq ckp nanti malas nak cuci..hehe pemalas btol kan. Die gelak then ckp guna la, ag senang pakai hand mixer. Da ciap guna letak je kt sinki nanti die tolong cuci. Owhhh bahagia je dgr, trus g amik hand mixer..hehe

6.     Bila da ciap. Boleh kukus kek tu selama 45 minit atau sehingga kek tu masak.

* jgn lupe balut kain kat tutup pengukus tuk elak wap air masuk dalam bancuhan kek kite, kalau x nak balut dgn kain bleh guna aluminium foil then cover atas kek tu.


Ciappp...









kasi pic dekat cikitttt...









Bye²...

No comments:

Post a Comment