Assalamualaikum...
Haluuu...
Harini nak share resepi klasik cikit sebabnya resepi crepe ni 2 taun lepas tgh hot kan, ekhh nape baru skrg nak buat? sebabnya nak abiskan krim jagung yg extra tyme buat apam balik haritu. Kalau nak tgk resepi apam balik bleh tgk kt sini
Pikir punya pikir dapat idea tuk buat jagung crepe. Dulu pemes durian crepe kan? ioilss x terjebak dengan virus durian crepe ni tau. tuff en ioilss mcm kim jong kook...spartaaa pastu berapi² kat belakang..ngee kalau layan mengarut ni ioilss mmg no 1. Sebenarnya x makan durian tu la x tjebak dengan virus durian crepe ni.
Jum kite buat jagung crepe.
Bahan - Bahan :
125g Tepung Gandum
250ml Santan
1 bijik Telor
esen vanilla
sedikit garam
pewarna kuning
whipping cream
krim jagung
Cara - Cara :
1. Blend semua bahan kecuali whipping cream & krim jagung hingga sebati kemudian tapis. Kalau adunan pekat bleh tambah sedikit air sebab kalau pekat² t susah nak buat crepe yg nipis.
2. Panaskan kuali non-stick kemudian sendukkan adunan crepe kite tadi then masak. Sila guna api yg kecil je.
3. Bila nampak permukaan crepe dah kering boleh angkat crepe tu, tak payah balikkan. Terus je angkat.
4. Bila semua adunan crepe da ciap dimasak, biarkan sejuk.
5. Pukul whipping cream dengan mixer sampai die kembang dan ketepikan.
5. Pukul whipping cream dengan mixer sampai die kembang dan ketepikan.
6. Bentang sekeping crepe kemudian sudukan whipping cream letak kat tengah² then letak krim jagung kemudian whipping cream lagi. Lipat crepe seperti bentuk bantal.
7. Masukkan crepe ke dalam peti sejuk sekejap...Ciap..
Bye²...
No comments:
Post a Comment