Assalamualaikum...
Haluuu...
Harini baru sempat update blog sebab kite selsema. Kalau pegi pasar malam mesti suka beli apam balik ni, kalau bli kna mintak jagung xtra baru sedap..hehe Nak cari orang jual apam balik kat cini mmg dalam mimpi je la, jgn ke orang jual apam balik, apam balik pun xde. Kenapa org panggil apam balik ekh? Incik suami ckp da beli balik...hehehe
Jum kite buat apam balik sendiri...
Bahan - Bahan :
1 cawan Tepung Gandum
150ml Air
45g Gula
1 bijik Telur
1sb Minyak
1/2 sk Yis
1/2 sk Baking Powder
secubit Garam
Esen Vanilla
Pewarna Kuning
Untuk tabur :
Jagung krim
Kacang
Gula
Butter
Cara - Cara :
1. Blend telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan garam, baking powder, minyak, esen vanilla dan air kemudian blend lagi.
3. Masukkan tepung dan pewarna, blend sehingga sebati. Perap adunan selama 1 jam.
4. Panaskan non-stick pan dgn menggunakan api yg kecil je. Masukkan adunan tadi kemudian tabur gula, jagung, kacang then butter. Letak jagung dan kacang byk² baru best.
5. Bila da masak bleh lipatkan apam then angkat apam balik. Ciappp.
Ni pic before potong.
Bagi pic dekat cikittttt...tgk ni, gebu tau..
terkeluar jagung die sebab banyak...nyum²
bye²...
No comments:
Post a Comment