Assalamualaikum...
Haluuu...
Sape suka makan ciken akat tangan...hehe Kalau kat rumah ma suka buat ciken chop, die punya ciken chop besar woo, tebal plak tu, pkai ayam fresh...sedapppp. So kat jepun ni ayam halal yg frozen je la kite guna, tak kan nak bela ayam kt balcony kan, beku ayam² tu kat luar nanti sebab sejuk sangat.
Kalau ikot tekak ni, lagi suka chiken chop yg grill dari yg goreng salut bread crumb tu. Ni rajin nak buat grill sebab bleh pkai pemanggang ajaib je, senang dan cepat..opsss bukan nak jual pemanggang ajaib tau, sekadar pendapat.
Jum buat grilled ciken chop.
Bahan - Bahan :
3 paha ayam boneless *
1 sb serbuk lada hitam *
3sb sos tiram *
1sb serbuk lada *
1sb kicap manis *
1sb lemon juice *
halia - dicincang halus *
1sb madu *
sedikit garam *
* Gaulkan semua bahan diatas dan perap ayam dalam peti sejuk semalaman
Bahan untuk gravy :
1/2 biji bwg Besar Holland
1sb Butter
2sb Tepung Jagung
750ml Air
1sb Sos Tiram
1sb Kicap Manis
1sb Sos Tomato
1sb serbuk Black Paper
1/2 kiub ayam
secubit garam
Cara - Cara :
1. Untuk ayam yang telah diperap tadi, kite grill dalam pemanggang ajaib. Letakkan sedikit minyak olive oil dan panggang ayam hingga masak.
* Gaulkan semua bahan diatas dan perap ayam dalam peti sejuk semalaman
Bahan untuk gravy :
1/2 biji bwg Besar Holland
1sb Butter
2sb Tepung Jagung
750ml Air
1sb Sos Tiram
1sb Kicap Manis
1sb Sos Tomato
1sb serbuk Black Paper
1/2 kiub ayam
secubit garam
Cara - Cara :
1. Untuk ayam yang telah diperap tadi, kite grill dalam pemanggang ajaib. Letakkan sedikit minyak olive oil dan panggang ayam hingga masak.
2. Panaskan butter kemudian tumis bawang sehingga layu.
3. Masukkan air, sos tiram, kicap sos tomato, black paper, kiub ayam dan sedikit garam kemudian kacau sebati.
4. Bila mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
5. Biarkan gravy mendidih dan memekat. Bila gravy da pekat boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan ayam tadi.
6. Boleh makan dengan coleslaw dan fries.
Gravy x sempat nak pekat sangat sebab da x sabar nak makan...hehehe
Bye²
No comments:
Post a Comment