Monday, March 7, 2016

Rosemary Ciken










Assalamualaikum...





Haluuu...





Arini mood rajin cikit, nak share resepi ciken. Asal dessert je kan, x kan buat dessert je ari²? haaa da tuan blog manis orangnya so dessert is the best word to describe how sweet she is..kehkehkeh aipppp² konsep hidup I skrg yang aman² je so jgn buat muka annoying ekh.

Macam biasa nak masak ciken ni sangat la senag sebab main campak² je yg penting watak utama dia ciken & heroin dia rosemary. Rosemary ni sangat best bila digandingkan dengan ciken ni,nak letak masa grill dgn salmon pun no hal tapi klau dengan ciken lagiiiiiii la sedap.







Bahan - Bahan :


500g Ayam ,pakai boneless sbb senang nak makan =) 
2 ulas Bawang Putih (cincang)
1sk Serbuk Jintang Manis
1sk Serbuk Jintang Putih
sedikit Garam
sedikit Serbuk kunyit
Black Paper
Rosemary
Carrot
Kentan






Cara - Cara :


1.     Cuci ayam & toskan, Masukkan semua bahan kecuali kentang dan carrot kemudian perap selama 1 jam atau lebih, kalau nak sedap semalaman.

2.     Buang kulit kentang dan carrot kemudian potong mengikut kesukaan masing². Aku lagi prefer besar² sebab nanti x kering sangat bila da masak.

3.      Gaul carrot dan kentang bersama ayam yang telah kita perap tadi then wrapkan dengan aluminium foil macam gambar bawah ni.



4.     Kemudian grill ayam pada suhu 200 celcius selama 30 minit. Gambar bawah ni rupa bila da grill selama 30 minit.Bila da 30 minit buka wrap dia sedikit kemudian bakar lagi 30 minit atau lagi tepat orang panggil broil.


Tujuan wrapkan dulu dengan aluminum foil ni supaya :

1. isi ciken tidak kering semasa di masak.
2. tak yah nak sental² tray semasa mencuci...=)



Tingggg!!!






Siappp...











Senang kan...




Bye²...

No comments:

Post a Comment