Assalamualaikum...
Haluuu...
Selamat Hari Raya Aidilfitri sume....Aku raya kt Osaka tahun ni, raya kat perantauan ni xdela meriah mcm raya kt Malaysia. Harusssslllaaa mne bleh kacau dodol, bakar lemang, main mercun sume kt sini kan. Rendang pun klau nak makan boleh, tapi kena masak sdiri la..hehe
Menu raya tahun ni rendang daging, nasi himpit, roti jala, kari ayam & kek blueberry. Haaaa biskut raya xde...hehe tu buat kek, kunun ganti kuih raya. Tak plan pun nak buat kek tapi masa gi supermarket aritu nampak blueberry melambai² suh beli....heeeeee~
So da ada blueberry goggle cari resepi. Aku amik resepi ni kt blog Dapur Tanpa Sempadan. Aku suka tengok blog ni sbb kalau ikot resepi dia mesti sedap kira kena dengan selera aku la. Thanks Mat Gebu..
Bahan - Bahan :
200g Mentega
2 biji Telur gred A
100ml Susu Segar
140g Gula Kastor
220g Tepung self-raising
1sk Esen Vanilla
150g Blueberry
Cara - Cara :
1. Putar mentega dan gula kastor hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis. Kacau rata.
2. Tuang esen vanilla dan masukkan blueberry tadi, gaul rata dengan spatula. Masukkan dalam acuan yg da dileserkan mentega.
3. Panaskan oven then bakar 40 minit atau hingga masak pada suhu 175 celcius.
Siappp...
Tadaaaaaa...
Bye²...
No comments:
Post a Comment