Thursday, October 9, 2014

Trust Me, I'm a Housewife...(cara mudah defrost ayam, daging, ikan beku dari freezer)




Assalamualaikum...







Haluuu...






Post kali ni simple je sebab mungkin dah ramai yang guna cara ni. Biasanya kite akan simpan barang beku seperti daging, ayam, sotong, ikan dan lain² dalam tuperware atau plastik kan. Aq biasanya akan keluarkan dulu bahan mentah mcm ayam untuk defrost sebab ayam akan beku bila kite simpan dalam freezer before masak. 

Tapi yg x bestnya kadang² kite terpaksa tunggu tuk ayam tu defrost. Tuk senangkan kerja korg, sila asingkan ayam anda mengikut kuantiti yang diperlukan untuk sekali masak, kira kite simpan ayam tu sikit² jadi ayam senang defrost dan kite x peerlu kuarkan sume kemudian amik yg nak masak then simpan balik baki ayam tu. Xleh kuar masuk kuar masuk freezer sgt t ayam da kurang sedap rasa die.

Aq simpan sume bahan beku ni pakai freezer bag sebab x payah nak ikat² lagi, senang nk bukak & tutup.






Cara nak simpan ayam tu camni. Memula kena ade ayam..kok kok kok...ngee~





Pastu masukkan ayam dalam freezer bag mcm ni


Nape ade num 1 & 2 ??? sebab ni utk 2 kali masak, kira masukkan sekali tapi lipat kat garisan putus² tu sebab kalau masukkan sekali kite boleh jimat ruang kat dlm freezer kite. Xde la byk sgt pastik dlm peti ais tu. Kalau ikan, boleh masuk 3 ekor dlm beg ni. Kalau 3 ekor ikan, kite lipatkan kepada 3 bahagisn freezer bag ni.






Bila lipat, bleh tutup freezer bag tu then simpan dlm freezer. Nanti nak gune buka freezer bag kuarkan 1 bahagian je then defrostkan, die x melekat sebab kite da bahagikn die kepada 2 bahagian...haaaa senangkan. Bleh buat tuk sume jnis lauk...






Bye²


ps: tentiu incik husband sbb ajr...=)






No comments:

Post a Comment