Monday, March 10, 2014

Walimatulurus VS Kenduri Kesyukuran

Assalamualaikum...

Haluuuuu...

Hari ni nak cite psal perbezaan antara walimatulurus dan kenduri kesyukuran. Besenya kt Kelantan ade 2 jenis kenduri untuk majlis perkahwinan, kalau kt tempat len tu aq x sure la plak tapiiiiiii bese tgk kwn² kt joho besenya majlis kenduri deorg buat walimatulurus.


Walimatulurus

Kenduri ni besenya klau kt Klantan org panggil 'Ngele' n org joho plak panggil 'salam kerok'..agaga aq x tau la btol ke x eja die tp mcm beh krg j bunyinya tu kire btol lettew. Haaaa klau walimatulurus, kite kena kasi duit kt tuan rumah tyme salam nk balik pas knyg makan byk² kt kenduri tu. Macam tyme raya² tu la...salam then bagi ampau. Tujuan org kasi duit tu tuk tlg sdikit sbyak tuan rumah tu. Bese la nk bt kenduri tu klau x abis belibu-libu linggit bukan namanya kenduri la kannnn..So dgn duit yg kite kasi ikhlas tu bleh la mbantu tuan umah tuk cover duit yg da die kuarkn.


Kenduri Kesyukuran
               
Kenduri Kesyukuran a.k.a makan free...yeayy!!!! hehehe.. Klau kenduri kesyuran plak kite pegi mkn free j. Kira xde la salam² then kasi duit. Besenya kenduri camni selalu j org bt kt Kelantan klau kt tempat len aq x tau. Besenya kite bwk adiah la pg kenduri, x kan la nk pg lenggang-lenggang kangkung itik pulang petang sbil bwk perut j kan? so bli la adiah then kasi kt pgantin bawu tu. Kalau kt kampung bese aq tgk m.cik² bwk gula, susu, @ biskut dlm plastik. Deorg bungkus nan surat khabar oll skul kannn tp sonok tgk deorg jln ramai² sbil gossip²..



Camne nak tau kenduri tu walimatulurus @ kenduri ksyukuran???

Haaaaaaa..... bese kite tgk kt kad jemputan die.



Ni contoh kad tuk kenduri kesyukuran..tuuuu die tulis majlis kesyukuran.klau xde tulis kt luar tu leh bukak dlm then t nampak la die tlis majlis kesyukuran @ kenduri kesyukuran.


Yg ni plak walimatulurus. Mcm tu la klau nk tau kenduri tu yg mane 1. Aq x tau la bende ni kt Klantan je ke @ semua negeri pkai bde yg sama..Da 2 hari nk update post ni tp kecewaaaaa j nan tenet ni..aishhhh.


" pray for MH370 "


4 comments: