Thursday, April 14, 2016

Gyudon (Beef Bowl)







Assalamualaikum...






Haluuu...






Harini nak share resepi Jepun, gyudon ni macam nasi + daging masak kicap...Actually 1st time aku try gyudon ni kat Restoran Naritaya, Tokyo. Best sebab daging dia nipis² & lembut. Dapat makan daging yang halal kat kedai memang sangat heaven bila ko duduk kat Jepun ni...hehehe

Bila balik dari Tokyo, kite orang ade jumpa 1 kedai Halal kat Kansai Airport. So husband pun ajak makan kat situ & dia order gyudon. Memang suka sangat dia makan gyudon. Bese la carnivore ni memang suka makan daging..keh² 

Bezanya gyudon kat Naritaya dia letak telur hard boiled tapi kat airport dia letak telur mentah. Mentah??? yesss mentah ketuk² then letak atas nasi daging tu, sebab nasi tu panas so biasanya orang jepun akan kacau² telur tu mix dengan nasi panas² & daging. Bila da kacau tu telur tu jadi la cam half cook yang x bape cook. Even aku species yg suka sangat half cook egg tapi klau telur mentah yg mix dengan nasi ni memang xleh telan la even ko cakap makan telur camni boleh buat kulit cantik ting...ting...ting...pun.

Hasil dari google aku jumpa resepi gyudon yg tak menggunakkan sake. Thanks Kak Ros for the recipe. Boleh tengok sini untuk resepi dari blog Kak Ros.









Bahan - Bahan :




1/2 paket Katsuo Dashi dicampur dengan 300ml air 
200g Daging yang dihiris nipis
3 sb Soyu (kicap cair jepun)  jenama kikoman
1/2 sb Gula
1/2 sb Madu
1/2 biji Bawang Besar, dihiris nipis
2 inci Halia tumbuk halus
sedikit Garam
sedikit Minyak
Telur Rebus
Halia Jeruk







Cara - Cara :




1.      Di dalam bekas kecil satukan soyu, gula dan madu, ketepikan.

2.     Daging dihiris nipis² kalu nak senang potong masa daging tu half frozen. Baru x hancur nak potong nipis² then rebus daging sekejap dengan bancuhan dashi tadi berserta dengan halia, 

3.     Panaskan sedikit minyak dalam fry-pan, masukkan bawang besar & tumis hingga bawang agak layu, Then masukkan bancuhan soyu tadi dan kacau sebati. Kemudian masukkan daging yang telah direbus, bersama-sama kuah dashi yang terdapat dalam periuk daging tadi, kacau sehingga kuah agak kering, sesuaikan rasa, kalau tak cukup masin boleh tambahkan sedikit lagi soyu atau gula.

4.     Cara Penyediaan Gyudon, sendukkan nasi jepun di dalam bowl kecil dan toppingkan atasnya dengan daging yang siap dimasak tadi, taburkan sedikit halia jeruk dan telur rebus.



Ciappp...
















Bye²...

1 comment: