Monday, November 24, 2014

Chewy Cheese Ball






Assalamualaikum...





Haluuu...




Ni sebab ade banyak kentang so bleh buat chewy cheese ball. Buat banyak² pastu letak dalam freezer bila nak makan, goreng je, senangkannn... So xde alasan tak makan breakfast tau. Resepi ni amik kt blog secubit garam , tentiu tuk resepi ni. 

Resepi ni sesuai tuk makan tyme² sejuk ni, kat malaysia pun skrg ni ngah musim tengkujuh kan. Umah kat kelantan hari² hujan. Tengok ujan sambil makan chewy cheese ball dgn teh susu panas..uuuuuuu syok...




Bahan - Bahan :

350g ubi kentang
250g tepung gandum
250g cheddar cheese (potong dadu kecil2)
1/2sk serbuk lada putih
sedikit garam halus
1/2sk serbuk pati ayam
Bread Crumb
3 biji telur




Cara - Cara :

1.   Rebus kentang sehingga empuk kemudian tos dan lenyetkan.

2.   Masukkan serbuk lada putih, garam dan pati ayam dan gaul.

3.   Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Bila adunan da x lekat kat tangan bleh stop masukkan tepung.

4.   Ambil sedikit doh dan masukkan cheese kat tengah² kemudian bulatkan die.

5.   Celup bebola tadi dalam telur yang telah dipukul sekejap kemudian golekkan dalam bread crumbs.

6.   Goreng dengan api perlahan sehingga berwarna keemasan...Ciap



Aq punyer da bukan keemasan da ni da jadi gangsa...keh² tu x penting, yg penting sodap.






Ngap gigit chewy cheese ball ni...haaa tengok tak cheese kat dalam tuuuu mengoda kannn...








Bye²

No comments:

Post a Comment